Magassági betegség: Okok, tünetek és kezelés

A magassági betegség akkor fordul elő, amikor egy személy nagy magasságba utazik, fokozatosan akklimatizálás nélkül. A legelterjedtebb 8000 láb vagy annál magasabb, és az oxigénhiányból származik.

A magassági betegség akut hegyi betegség, magassági betegség, hypobaropathia, Acosta -betegség, Puna és Soroche néven is ismert.

Az állapot általában 8000 lábnál nagyobb vagy 2500 méternél nagyobb magasságban fordul elő, és általában az oxigénhiánynak köszönhető. Az a személy, aki nem szokott a magas tengerszint feletti magassághoz, a leginkább a magassági betegség kialakulásának veszélye. A feltételt nem szabad enyhén venni, és súlyos szövődményekhez vezethet.

A tünetek súlyossága számos tényezőtől függ, beleértve:

 • Az egyén életkorát, súlyát, vérnyomását és légzési képességét
 • Hogyan Gyors Egy ember nagy magasságra emelkedik
 • Az adott magasságban eltöltött idő

A magassági betegség tünetei a következők:

 • Az étvágy, a hányinger vagy a hányás hiánya
 • Kimerülés vagy gyengeség
 • Pins és tűk
 • Légzés rövidítése az erőfeszítéskor
 • álmos érzés <álmos érzés <álmos érzés
 • A kezek, a lábak és az arc duzzanata

A teljes diagnózishoz ezeknek a tüneteknek a orvosi értékelése szükséges.

Az ember magassági betegsége idővel súlyosbodhat, és súlyos szövődményeket eredményezhet, ideértve a tüdőben lévő folyadékot és az agyi duzzanatot.

A tüdőben a folyadék a következőket okozhatja:

 • Tartós köhögés, alkalmanként rózsaszínű köpettel
 • Lipering, még pihenés közben is

Az agy duzzanatának jelei a következők:

 • tartós fejfájás, amely nem reagál a fájdalomcsillapítókra li> fokozott hányás
 • Változások a tudatban
 • zsibbadás
 • szédülés

Magassági betegség típusai

Krónikus hegyi betegség, más néven Monte -kór, miután egy személy hosszabb időt tölt el magas tengerszint feletti magasságban. A krónikus hegyi betegség a világ sok kultúrájában gyakori. E különféle tanulmányok áttekintése okozati összefüggést talált a megnövekedett magasságok és a feltétel prevalenciája között.

Ezzel szemben az akut magassági betegség sokkal rövidebb időkeretben jelentkezik. Az embernek akut magassági betegséget szenvedhet bármikor 1-5 nappal a 8000 láb feletti emelkedés után. Az akut magasságbetegség súlyosabb állapotokká alakulhat, ideértve a nagy magasságú agyi ödémát és a nagy magasságú pulmonális ödémát.

Okok

A magassági betegség vezető oka a túl gyorsan nagy magasságra emelkedik. A hosszabb ideig tartó magas tengerszint feletti tartózkodás a magassági betegség formáit is okozhatja.

Tengeri szinten a levegő oxigénkoncentrációja körülbelül 21%, és a légnyomás átlagosan 760 milliméter higanyt (MM Hg).

Magasabb tengerszint feletti magasságban az oxigénkoncentráció változatlan marad, de a légnyomás sokkal alacsonyabb. Például az Everest -hegy csúcsán a légnyomás körülbelül 228 Hg Hg. Az alacsonyabb nyomás azt jelenti, hogy a levegő kevésbé sűrű, ezért csökken az oxigénmolekulák száma.

Körülbelül 18 000 láb körül minden lélegzet a tengerszinten található oxigén körülbelül felét tartalmazza.

Ha egy embernek kevesebb oxigénje van a vérében, akkor a szívüknek és a tüdőnek keményebben kell dolgoznia. Ez növeli pulzusukat és légzési sebességüket. Erre válaszul a test több vörösvértestet hoz létre, hogy több oxigént szállítson. Annak ellenére, hogy a gyorsabb légzés növeli a vér oxigénszintjét, nem érik el a tengerszint koncentrációját.

Az átlagos emberi testnek 1-3 napig szüksége van ahhoz, hogy a magasság megváltozásához akklimatizálódjon. Azok az emberek, akik nem töltenek elegendő időt egy új magassághoz való hozzáigazításhoz, mielőtt tovább haladnának, a legnagyobb kockázatot jelentenek a magassági betegség kialakulásának.

A test reagálhat a magasság megváltozására a vér savtartalmának, a tüdőnyomás, az elektrolitszint, valamint a folyadék és a só egyensúlyának megváltoztatásával. A magasabb tengerszint feletti magasságra való felemelkedés a folyadék szivárgását is eredményezheti az apró erekből, ami potenciálisan veszélyes folyadékfelépítést eredményez a tüdőben és az agyban.

Diagnózis

A magassági betegség elsődleges tünete a fejfájás. Számos tényező, beleértve a kiszáradást is, hasonló tüneteket okozhat. Ennek eredményeként az orvos felméri a diagnózis elérése érdekében számos kritériumot.

Az orvos számára, hogy diagnosztizáljon egy magassági betegségben szenvedő személyt, a személynek 8000 lábnál magasabb magasságra kell emelkednie, fejfájással jelenik meg, és más kapcsolódó tüneteket tapasztalhat. Ezek a tünetek magukban foglalhatják többek között a szédülést, az álmatlanságot és a légszomjat.

Azoknak a személyeknek, akik ezen tünetek bármelyikét kialakítják, azonnal le kell állítani a felemelkedést és a pihenést, amíg a tüneteik nem törnek. Előfordulhatnak, hogy alacsonyabb magasságra csökkennek.

Kezelés

A nagyon enyhe tünetekkel rendelkező emberek tovább emelkedhetnek, de sokkal lassabb ütemben kell menniük. Ha azonban egy személy még enyhe tüneteket is tapasztal, akkor figyelmeztetniük kell másokat.

A súlyosabb tünetekkel rendelkezőknek pihenniük kell, rengeteg folyadékot kell fogyasztaniuk, és elkerülniük kell minden, ami befolyásolhatja a vér oxigénszintjét, például a dohányzást.

Számos olyan potenciális kezelés van, amelyek orvosolhatják a magassági betegséget. Ide tartoznak:

csökkenő: Az alacsonyabb tengerszint feletti magasságra való áttérés általában a legjobb intézkedés, ha egy személynek a magassági betegség tüneteit alakítja ki. Az akklimatizálás után ismét fel tudnak lépni.

Tiszta oxigén: A tiszta oxigén megadása segíthet a magassági betegség által okozott súlyos légzési problémákkal. A Mountain Resorts orvosai általában biztosítják ezt a kezelést.

Gamow táska: Ez a hordozható, műanyag hiperbarikus kamra felfújható egy lábszivattyúval, és akkor használható, ha a gyors leszállás nem lehetséges.

fájdalomcsillapítók: Az acetaminofének, például a tylenol, fejfájáshoz vehetők. Az ibuprofen, a gyulladásgátló gyógyszer szintén segíthet.

acetazolamid: Ez a gyógyszer a magassági betegség által okozott kémiai egyensúlyhiányt korrigálja, és felgyorsítja az ember légzési sebességét. Ez a gyógyszer azonban néhány mellékhatást okozhat, beleértve a csapokat és a tűket az arcon, az ujjain és a lábujjakon, a túlzott vizeléshez és a homályos látásban ritka esetekben.

dexametazon: Ez egy szteroid hormon, amely elnyomhatja az immun aktivitást és a gyulladást. Csökkentheti az akut magassági betegség és egyéb szövődmények előfordulását. A gyógyszernek azonban vannak lehetséges mellékhatásai, beleértve a gyomorfájdalmat, a depressziót és az eufóriát.

nifedipin: Ez egy dihidropiridin kalciumcsatorna -blokkoló orvosok, akik általában a magas vérnyomás kezelésére szolgálnak. Hatékony a tüdőben a folyadék felhalmozódásának kezelésére. Ez a gyógyszer csökkenti a tüdő artéria szűkítését, enyhítve a mellkas szorítását és megkönnyíti a légzést.

szövődmények

Súlyosabb tünetek általában több mint 12 000 lábnál fordulnak elő. Az akut hegyi betegség nagy magasságú tüdőödéma (HAPE) vagy nagy magasságú agyi ödéma (HACE).

Nagy magasságú agyi ödéma

Az oxigén hiánya nagy magasságban, az azt követő nyomásváltozások kombinálva az erekben a folyadékot az apró erekbe szivárognak az agyba, ami vezet, ami vezet, ami vezet, ami vezet, ami vezet, ami vezet, ami vezet, ami vezet, ami vezet, ami vezet, ami vezet. duzzanatra. Általában a HACE akkor fordul elő, amikor egy személy legalább 1 hétig magas tengerszint feletti magasságban marad.

Ha ezt a feltételt nem kezelik, akkor nagyon magas a halál kockázata. A hace tüneteit mutató személynek azonnal leereszkednie kell.

Nagy magasságú pulmonális ödéma

A hape folyadékot okoz a tüdőben, megakadályozva, hogy az oxigén bekerüljön a véráramba. Ahogy Hape előrehaladt és a vér oxigénszintje csökken, számos tünet alakulhat ki, beleértve:

 • A bőr kék árnyalatát
 • Légzési nehézségek
 • Szűk egy szoros mellkas
 • Tartós köhögés rózsaszínű köpettel
 • Kimerülés és gyengeség
 • Zavart és rendellenesség

Ez a komplikáció végzetes lehet Ha kezeletlen marad. Ha egy személy teljesen tudatos és elérheti az egészségügyi intézményt, akkor az egészségügyi szakemberek oxigén -kiegészítéssel kezelhetik a HAPE -t. Távoli környezetben azonban az embernek a praktikusnak kell lennie.

Mindkét körülmény ritka, de akkor fordulhat elő, ha egy személy túl gyorsan felmegy, és ott marad.

Megelőzés

A magassági betegséget a mért felemelkedéssel lehet legjobban megakadályozni, lehetővé téve a fokozatos akklimatizáció időt. Előfordulhat azonban, hogy valaki más óvintézkedéseket tehet. Ezek különösen fontosak, ha valaki távoli környezetben mászik, ahol az azonnali egészségügyi ellátás nem lesz elérhető. Ide tartoznak:

 • Folyadékok: Az embernek növelnie kell a folyadékbevitelét, amikor magas tengerszint feletti magasságra emelkedik.
 • Élelmiszer: A magas tengerszint feletti mászáskor az ember számára előnyös lehet a magas kalóriatartalmú étrend fogyasztása.
 • Alvás: Az emberek nem növelhetik az alvásmagasságot több mint 985-1,970 láb/éjszaka, amikor több nap alatt másznak.
 • Pihenés: A hegymászás 3-4 napján az embereknek egy egész napon kell pihenniük, hogy a test akklimatizálódjon.
 • Dohányzás: Az embernek nem szabad dohányozni egy mászás előtt vagy alatt.
 • Alkohol: A magas tengerszint feletti magasságra való emelkedés előtt az embernek kerülnie kell az alkoholt.
 • Acetazolamid és dexametazon: Egy személy ezeket a gyógyszereket használhatja a magassági betegség megelőzésére. Használatuk azonban nem a fejlett sportolókon kívüli, például a tapasztalt hegymászókon kívüli gyakorlat, mivel ezeknek a gyógyszereknek több mellékhatása van.

Összegzés

A magassági betegség akkor fordul elő, amikor egy személy gyorsan magas tengerszint feletti magasságra emelkedik, általában 8000 láb felett. , szédülés és légszomj. Ha egy személy hosszabb ideig magas tengerszint feletti magasságban marad, akkor krónikus magassági betegség alakulhat ki. Ha nem kapnak orvosi segítséget, ez potenciálisan halálos szövődményekhez vezethet.

Az ember megakadályozhatja a magassági betegséget azáltal, hogy fokozatosan növekszik, és lehetővé teszi a test számára, hogy új magasságokhoz csatlakozzon.

Az orvos számos különféle gyógyszert írhat fel a magassági betegség kezelésére, vagy bizonyos esetekben az oxigén -kiegészítést javasolhatja.

Azonban azonban egy személy a leghatékonyabb magassági tüneteket orvosolhatja azáltal, hogy az alacsonyabb magasságokba csökken.

 • Közegészségügy
 • Neurológia/idegtudomány
 • Sportgyógyászat/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak és rajzolnak Csak a szakértői vizsgálatokból, az egyetemi kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.